Google Maps

Google Maps

Infopunt Transvaal

Steijnlaan 182
2571 SB Den Haag

Telefoon (070)346 34 52
Fax (070)345 80 68

info@transvaal.nu

Openingstijden
Het Infopunt is geopend:
woensdagmiddag van 13.00 tot 15.00

Wijkplan Transvaal

Het wijkplan beschrijft hoe Transvaal er in 2014 uitziet en wat er tot die tijd moet gebeuren. De meest opvallende vernieuwing is dat verouderde woningen worden vervangen door nieuwe, ruime woningen. Daarnaast is er ook aandacht voor bijvoorbeeld winkelstraten, speelplekken en onderwijs.

Het wijkplan is in 2004 ondertekend, na jaren van onderzoek en vele gesprekken met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen in de wijk.

Waarom een wijkplan?

Transvaal is een oude Haagse volksbuurt, die is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Veel woningen waren klein en gehorig en voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook op andere gebieden was Transvaal toe aan vernieuwing. De sociale controle werd steeds minder, het gevoel van onveiligheid steeg en de kans op vernieling en vervuiling nam toe. Ook was er weinig groen in de wijk en waren er weinig plekken voor kinderen om te spelen.

 

Met behoud van sterke punten

Transvaal heeft ook een aantal sterke punten die natuurlijk behouden blijven. De bekendste voorbeelden zijn:

  • de centrale ligging, naast het centrum van Den Haag
  • de nabijheid van het Zuiderpark
  • de grootste verswarenmarkt van Europa: de Haagse Markt
  • de Paul Krugerlaan: een multiculturele winkelstraat

Wat gebeurt er?

De meest opvallende vernieuwing in Transvaal is dat verouderde woningen worden vervangen door nieuwe, ruimere woningen. Van de 6.700 woningen in 2002 worden er 3.000 gesloopt. Daarvan worden er 1.600 teruggebouwd, zodat er ook meer ruimte in de wijk komt. Maar er wordt veel meer vernieuwd dan alleen de woningen. Er wordt op alle vlakken aan de wijk gewerkt: winkelstraten worden opgeknapt, speelplekken aangelegd en het onderwijs wordt verbeterd.

 

Wat wordt er gebouwd?

De nieuwe woningen zijn voor een groot deel koopwoningen. Een kleiner deel bestaat uit huurwoningen. Wijkbewoners die graag wat groter willen wonen of een woning willen kopen, kunnen voortaan dus ook in Transvaal terecht. Zo kunnen ze in hun eigen buurt blijven wonen, waar ze zijn opgegroeid en waar ook hun familie en vrienden wonen.

 

Meer weten?

Je vindt het complete wijkplan voor Transvaal op de downloadpagina.